martes, 21 de febrero de 2017

LECTURAS COMPARTIDAS. DE L’1 AL 14 DE MARÇ EL DIARI LILA DE LA CARLOTA

L'objectiu d'aquesta activitat és aconseguir integrar al conjunt de persones que treballen i estudien a l'IES en activitats de lectura programades per conscienciar en la necessitat de lluitar contra certes actituds i canviar les nostres. "EL PROBLEMA DE LA DONA SEMPRE HA ESTAT UN PROBLEMA D'HOMES". SIMONE DE BEAUVOIR.

En aquesta tasca, la proposta de lectura per al mes de la Dona. Març, ve de la mà de Gemma Lienas. .

A El diari lila de la Carlota, l’autora
ens vol fer reflexionar sobre un tema que
l’ha preocupat al llarg de tota la seva vida: la situació de les dones a la societat.  

El diari lila de la Carlota no és una novel·la, sinó que es tracta, més aviat, d'un diari: on la Carlota cada dia va escrivint tot allò que viu i que pensa.

Però, abans de llegir aquest llibre, cal que sàpigues alguna cosa sobre el feminisme i sobre la lluita de milers de dones, sobretot en els darrers dos-cents anys.

Dones votant

Les dones treballadores vivien en condicions molt precàries i no tenien cap dret a protestar: no podien elegir ni ser elegides, no tenien dret a posar denúncies sense permís del marit, no podien disposar dels seus béns sense permís, també, del marit...

Al segle XIX, un grup de dones, anomenades sufragistes, van lluitar fermament per aconseguir el dret a votar en les eleccions.

El dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora i es commemora l’esforç que les dones han fet per aconseguir la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament.

Avui, al món occidental, la vida de les dones ha canviat de manera molt clara gràcies a moltes persones i a institucions que s’han mogut perquè les dones tinguin els mateixos drets que els homes.

Tot i aquests esforços, encara avui, en alguns països, moltes dones estan privades d’exercir el dret a votar, de viure en llibertat, d’estudiar i de moltes activitats que nosaltres trobem normals, tant en dones com en homes.

Malgrat tot, cal tenir present que encara hi ha signes evidents de discriminació: dones que sofreixen maltractaments, violacions i vexacions per part dels homes, dones obligades a dur el cos cobert absolutament amb un burca que no els permet gairebé veure l'exterior, nenes sofrint l'ablació del clítoris, d'altres obligades a prostituir-se...

Preguntes per treballar:
* Creus que la igualtat s’ha aconseguit ja? Per què?
* Has patit la desigualtat? Quan?
* Què creus que ajudaria a aconseguir un món igualitari entre homes i dones?
* Com explicaries el sentit de la frase “posar-se les ulleres lila”?

Vos desitgen una bona lectura!!!!